Hoe werk ik

Je bent niet de problemen waar je in vastloopt, je pijn of je littekens. Je bent veel meer dan dat.

Ik sluit aan bij wat bij jou past. Zo komen we samen tot een behandelpad dat recht doet aan jou. In de behandelrelatie vind ik het belangrijk dat je je op je gemak voelt, je gehoord en gezien voelt en dat er naast alle ruimte voor emoties die op kunnen komen, ook ruimte is voor plezier. Samen lachen kan immers veel lucht geven.

Natuurlijk maak ik in mijn werk als therapeut gebruik van methodes waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze werken, maar veel belangrijker vind ik nog, de oefeningen en handvatten waarvan ik in mijn jarenlange ervaring als psycholoog heb mogen zien en ervaren dat ze veel voor mensen kunnen betekenen.

Ik geloof in je heelheid, die onder je pijn en littekens ligt. Dit was er al lang voordat je littekens ontstonden en daar kun je altijd naar terug.

John Kabat-Zinn de grondlegger van de mindfulness in het Westen, schreef: “Heelheid en verbondenheid ligt diep in de aard van levende wezens verankerd. Hoeveel littekens we ook hebben overgehouden aan wat we in het verleden hebben doorstaan en waaronder we in het verleden hebben geleden, onze intrinsieke heelheid is er nog steeds; zij omvat onze littekens. Niemand van ons hoeft een hulpeloos slachtoffer te zijn van wat ons vroeger is aangedaan. En we hoeven ook niet hulpeloos tegenover ons eventuele huidige lijden te staan.”

Werken via wat je in je lichaam kunt opmerken en voelen vind ik daarbij heel waardevol. Het is de deur naar wie we zijn en het is er bovendien altijd. Ons lichaam kan ons veel leren over hoe we met onszelf en met anderen omgaan. Misschien is werken met je lijf iets dat je niet gewend bent. Dat geeft helemaal niet. Ik sluit ook hierbij aan bij wat voor jou nu passend is.

Het is mijn missie om mijn cliënten te helpen contact te maken met zichzelf. Je te helpen verbinden met je eigen wijsheid. De samenwerking tussen je hoofd en je hart te versterken. Vanuit deze basis kun je groeien en jezelf ontwikkelen.

Ga je met me mee op ontdekkingsreis?

“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate”

Carl Jung

Wat zeggen cliënten?

“Puur, op gevoel. Wat ben ik dankbaar!”

Johannes

‘Jij hebt geen psycholoog nodig om te praten,’ zei ze, ‘je weet precies hoe het zit en je kan het mooi vertellen. Ik weet nog wel iemand die je kan helpen.’ En dus zit ik nu bij Mascha, op de stoel, maar geen praatstoel, het is een voelstoel. Ze luistert tien minuten en zegt dan, heel kalm, en geen speld tussen te krijgen: ‘Doe je ogen maar even dicht.’

Dan is het stil. ‘Wat voel je? En waar?’

Waar ik jarenlang de kluwen van verdriet, woede en angst niet kon ontwarren, lukt me dat nu wel, door te voelen, door de kalme, warme woorden van Mascha. Beetje bij beetje lukt het me om de grote Johannes de kleine laten zien, te erkennen, te troosten, te beschermen.

Puur, op gevoel.

En wat ben ik dankbaar!

Maria Brouwer

Ik kwam bij Mascha terecht doordat ik een ernstige depressie doormaakte. Mascha is een kundige en zachtaardige psycholoog die me vanaf het begin op mijn gemak heeft gesteld en me heeft geholpen waar ze kon. Dit deed ze door me hoop en perspectief te bieden, mij inzicht te geven in de patronen die ik hanteerde en door later ook handvatten te geven bij mijn herstel.

 Ze heeft me geleerd liever naar mezelf toe te zijn (in plaats van te moeten voldoen aan strenge leefregels die ik voor mezelf heb opgesteld), te accepteren dat we op sommige dingen in het leven geen invloed hebben en ook om het kleine meisje in mezelf te troosten als zij dat nodig heeft. Ook de mindfulness-oefeningen die ze me heeft aangeraden, hebben me geholpen en deze blijf ik zeker doen. Ik heb erg veel aan haar hulp gehad.